Gen4Olive Turkey - Açılış Etkinliği (Aralık 2021)

AB HORIZON 2020 kapsamında İspanya Cordoba Üniversitesi'nin proje yürütücüsü olduğu, Gen4Olive projesinin Türkiye'deki aşaması Ankara Üniversitesi tarafından yürütülmektedir. Projenin Türkiye'de yürütülen aşamasındaki hedef, zeytin bitkisinin tohum ekiminden itibaren 8 ile 10 yıl süre alan meyve bağlaması sürecini, 2 kat hızlandırarak 4 ile 5 yıl arasında bir sürede gerçekleştirmektir. Bu hedef doğrultusunda, OLFARM  2021 yılında İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arazisi üzerinde başlattığı, 3 adet "Tam Kontrollü Hibrit Bitki Büyütme Kabini"nin kurulumunu tamamlayıp, Ankara Üniversitesi yönetimine teslim etti. Bu kabinler içerisinde zeytin bitkisinin meyve bağlama sürecini hızlandırmak amacı ile, 3 ayrı kabinde bağımsız olarak; ışık, sıcaklık, nem ve CO2 gübrelemesinin farklı değerlerdeki denemeleri gerçekleştirilecektir. 14 Aralık 2021 tarihindeki açılış etkinliğinde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi ve projenin Türkiye kısmının yöneticisi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi ve proje yetkilisi Prof. Dr. Köksal Demir ile birlikte OLFARM yetkilileri, etkinlikteki katılımcılara proje ve kabin tanıtımlarını gerçekleştirdi.

FOTOĞRAFLAR

Fotoğrafların üzerine tıklayarak büyütebilir ve galeri içerisindeki diğer fotoğrafları görebilirsiniz.

 
OLFARM tarafından geliştirilen, yapay zekâ destekli sistemimiz bitkilerin durumunu sürekli olarak analiz eder ve anlık ziraai müdahalelerde bulunarak bitkinin en optimum şartlarda yetişmesini sağlar.
OLFARM sahip olduğu yapay zeka teknolojisi sayesinde, 60’a yakın bitki çeşidini kullanıcı müdalesi gerekmeden yetiştirir.